Regulatorisk sandkasse for AI

Relevant ekspertise og vejledning i GDPR ved udvikling eller anvendelse af AI-løsninger.

Hvad består et sandkasseforløb af?

Et sandkasseforløb kan – i første omgang – bl.a. bestå af:

  • Hjælp til gennemførelse af konsekvensanalyser vedrørende databeskyttelse (DPIA)
  • Hjælp til at identificere øvrige konkrete databeskyttelsesudfordringer
  • Indspil til aktuelle tekniske og juridiske løsninger på konkrete databeskyttelsesudfordringer
  • Udforskning af muligheder for at implementere databeskyttelse by design
  • Hjælp til vurdering og afvejning af legitime interesser
  • Hjælp til vurdering og håndtering af risici for de registrerede

Længden af et sandkasseforløb er fleksibel og vil afhænge af det konkrete projekt. Vi forventer, at et typisk projektforløb vil være op til 6 måneder, og at det vil foregå i tæt samspil med ansøgeren. For hvert sandkasseforløb udarbejdes en individuel projektplan, der beskriver, hvad det enkelte sandkasseforløb vil bestå af.

Efter et sandkasseforløb er afsluttet, vil erfaringerne fra forløbet blive kommunikeret til offentligheden, så andre kan få gavn af dem. Virksomheder eller myndigheder, som har deltaget i et vejledningsforløb i sandkassen, vil derfor fungere som foregangseksempler og være til hjælp for andre virksomheder, myndigheder og organisationer.

Hvad får I ud af at deltage i et sandkasseforløb?

  • Gratis adgang til relevant ekspertise og vejledning
  • Øget tillid til jeres færdige projekt, produkt, eller tjeneste
  • Bedre forståelse af de regulatoriske krav, vores forventninger og reglernes indvirkning på jeres forretning
  • Styrket opfattelse af jeres organisation som ansvarlig og proaktiv i jeres tilgang til etisk og ansvarlig brug af AI
  • Mulighed for at informere om og nærmere belyse samt bidrage til fremtidige vejledningsindsatser fra Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen

Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen stiller i sandkasseforløbet med medarbejdere, der har en bred sammensætning af juridiske, analytiske og it-tekniske kompetencer.

Hvad følger ikke med et sandkasseforløb?

I opnår ikke dispensation fra de regulatoriske krav, mens sandkasseforløbet står på, og et gennemført sandkasseforløb fungerer ikke som en godkendelsesordning. I kan som sandkassedeltager derfor ikke forvente, at jeres produkt eller tjeneste opnår en forhåndsgodkendelse.

I kan derfor heller ikke markedsføre, at produktet eller tjenesten er godkendt af Datatilsynet eller Digitaliseringsstyrelsen.

Det står jer i den forbindelse frit, om I vil følge den vejledning, der gives under sandkasseforløbet. Det skyldes, at det er jer, der efter reglerne er forpligtet til at påvise, at produktet, tjenesten mv. lever op til de regulatoriske krav.

Endelig stiller Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen ingen teknisk infrastruktur eller testplatform til rådighed. I skal derfor påregne selv at have den fornødne tekniske understøttelse til rådighed. Der kan heller ikke forventes hjælp til at indsamle data til test eller produktionsøjemed eller hjælp til at modtage data fra særlige kilder.

Forløbet indebærer heller ikke nogen økonomisk støtte. Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen afholder dog sine egne eventuelle udgifter i forbindelse med sandkasseforløbet.